Julekalender 2020, Luke 4: Hjelp Meg

I 2014 gikk Ruben Marius, min yngste sønn, og jeg i studio for å spille inn en låt vi hadde skrevet sammen, Hjelp Meg. Ruben Marius sin akustiske gitar forsvant inn i en overprodusert variant, som gjør den til noe annet enn det vi hadde tenkt. Det er rart når man har ønsket seg noe annet, da klarer man ikke å slippe taket på den følelsen som var der, når grunnmuren ble lagt. Det er som å ønske seg risengrynsgrøt, så får man riskrem i stedet. Smaker godt, men dekker ikke samme behovet. Hjelp Meg studioversjon ble litt voldsom og Ruben liker ikke studioversjonen i det hele tatt. Men jeg liker likevel studioversjonen sin kraft og uttrykksfullhet.

Jeg har et ønske om å få spilt den inn på nytt, slik vi ville ha den. En mer nedpå låt, i Neil Young-ish stil, så sant en bergenser kan få til sånt, With a little help from my friends så går det nok.

Coveret er et maleri av May Lise Hoel. Blikket har den oppgittheten jeg følte den gang.

Jeg liker at denne låten er laget av Ruben Marius og meg sammen på Gran Canaria i 2012. En ære. Vi laget til og med et video-opptak til låten.

I første verset handler det om tankekjøret rundt temaet svik. Tankene svanset til stadighet rundt, som en ape som hopper rundt i sine trær. Jeg ble fullstendig invadert av det og var livredd for å bli bitter.

Broen beskriver en angst for å ikke greie å løse det uten å flykte.

Andre verset handler om livet som prøver å ordne opp for meg. Ordene som skrives på innsiden av en selv. Et vers om hvordan ord kan virke forløsende, men så kommer skammen, som sier at man ikke kan være fortvilet.

Refrengene er en bønn om hjelp. Et ønske om å forstå og en frustrasjon over å ikke bli forstått og en sorg over at dem det gjelder ikke forstår.

Vers 3 handler om smerten som har sin forankring i fortidens klør. En opplevelse av å sitte fast med tankedemonene, en svart skam og en stemme som sier: «det går da ikke an» osv.

Setningen: «Når du er med meg er verden et annet sted» er redningen. En setning som sier at når man har det ‘sånn’, finnes det hjelp å få, noen som sier at det ikke er noe feil med deg.

Jeg liker teksten og melodien veldig godt, spenningen mellom de stakkato versene og de myke refrengene.

Hjelp Meg i originalversjon på Gran Canaria, 27. desember 2012.
Betty Stjernen finnes på de fleste digitale kanaler, f.eks:
Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s