Julekalender 2020, Luke 5: Beauty

Når jeg først går inn i det og vier en hel dags oppmerksomhet til låten Beauty, hvorfor og hvordan den ble til, blir hele greien en ærefull oppgave.

Låt-tittelen er genial og vakker. Og med mitt blikk i dag, er tittelen talende for tiden jeg levde i.

Jeg elsket å spille i Betty Bohm Bang Band. Vi var 6 personer, Prepple Houmb (bass), Øystein Hegge (keyboard), Nils Henrik «Nille» Andersen (trombone), Eivind Lingås (trompet), Jørn Pettersen (trommer) og meg (vokal og litt gitar). Hver en øvelse var viktig. Være en del av gutta. En annen måte å være kvinne på blant menn, respektert, verdsatt, passet på, laget planer med de og ikke minst, de som ikke likte meg, visste ikke helt, men likte meg litt likevel siden jeg var omringet av kremen. Gav meg en slags immunitet og en svak bris av beundring. Jeg frontet bandet, men var ikke sjefen, alle var sjefer, men mest Prepple, Øystein og Nille. Prepple snakket om uttrykket, rekkefølgen på låtene, gangen i låtene, ordnet opptredener. Nille laget tekster, melodier, blåsearr. Øystein laget mange av melodiene og plakatene. Han og jeg laget en del låter sammen. Jeg skrev teksten til Beauty og slik jeg husker det laget vi melodien sammen og at den oppstod på en jamming med bandet.

Betty Bohm Bang Band, 1987

Vi likte å spille Beauty. Det er 35 år siden låten ble til, men jeg prøver å huske detaljer og stemningene.

Beauty er beskrivende for å lage noe som er større en seg selv. Få til å kul låt som funker gir mening. Beauty hadde og har en livsnerve i seg, en samlet energi fra en gjeng som hadde det gøy.

Det er vanskelig å beskrive denne overstrømmende følelsen det å spille i band gav, men jeg opplevde at jeg gjorde noe nyttig. Jeg måtte jo i rehab i Selbu på den tiden og det hadde aldri funket om jeg ikke samtidig fikk spille i band. Gutta spleiset på klippekort på bussen til meg og vi øvde fast 1-2 ganger i uken. Alt var sosialdemokratisk fordelt. Alt var i orden.

Beauty handler om smerten de aller fleste kjenner i alderen mellom 20 og 30 år. Å ikke bli valgt eller å bli valgt bort.

Jeg husker at jeg var respektert for den jeg var, men jeg opplevde ikke meg selv som yndig, eller pen eller sosialt flink eller sjarmerende, som jeg syntes mange andre jenter fikk til. Jeg husker min egen misunnelse på disse ferdighetene de hadde. Men på en annen side og som tidens tann har vist meg: De kunne ikke være Betty.

Teksten på Beauty har en gjenkjennelsesgreie og er ikke for privat. Den kunne ikke vært skrevet uten at den var erfart. Men den universelle opplevelsen den gir gjør at jeg slipper å lytte til låten gjennom et trangt ego.

Livet var som det var og jeg sitter igjen med låten Beauty: en skjønn gave.

Betty på Byscenen, 2012

Det finnes bare ett live-opptak av den og det er fra 2012. Spilt i lag med et profft band. Der synger jeg dessverre litt feil på rolig delen, roter med teksten, men fremførelsen viser låten. Vil du høre den slik den var den gangen, er strømmetjenester tingen eller kanskje du greide å skaffe deg singelen.

Singelen ble spilt inn i Norsk Lydstudio, med Christian Schreiner bak roret og Prepple som den erfarne kapellmester. Jeg husker at Prepple ba meg om å synge på kompets toner på avslutningen, i stedet for en lang tone, så det ikke skulle bli surt. «Beiiiiiiing left alone».

Erfaringene som ligger bak ordene i teksten på Beauty, fikk altså bli til noe mer enn en smerte. Vi fikk delt låten med mange og vi fikk masse gode tilbakemeldinger på den.

Beauty var kul å synge live. Den startet på toppen og økte etterhvert, unntaket den lille broen som bygger opp til avslutningen. En liten pust i bakken før innspurten, liksom.

Beauty-låten har støttet meg og jeg synes at den har den majestetiske låt-følelsen som kun de beste låter har. Beauty gav og gir energi.

Betty Bohm Bang Band, gjenforeningskonsert 2003

Låten ble gitt ut på Party Terror Vol I (Samlealbum fra Trondheim) også. Singelen frekventerer på bruktmarked for en tusenlapp, sikkert fordi både Øystein (Tre Små Kinesere) og Prepple (Dum Dum Boys) «tok av» med sine andre respektive prosjekter.

Coveret er et bilde tatt på Lerkendal Stadion som er av pappaen til Øystein og en kamerat en gang på 60-tallet.

De som husker bandet fra 80-tallet, husker sikkert låten, den ble en liten lokal slager. En låt som ikke forsvinner, selv om vi forsvant ,og om 100 år står kanskje Beauty igjen fra den tiden. En liten flamme fra slutten av det tyvende århundret.

Låten bringer deg litt ut av det domenet som egoet har og flyter med sin overstrømmende skjønnhet og med nok smertelig og billedlig fortelling.

Beauty, slik jeg ser det i dag, en kald dag i desember 2020, er låten som et frimerke som stiger i verdi. Den har en nerve og vi samarbeider godt i låten.

Blåserekken (Nille og Eivind) har en trist og søt fremtoning opp på et stødig komp, som var Jørn og Prepple (ingen gitar i bandet – bare meg en gang – på låten Evil). Øystein var melodien vår med sin sang og sine tangenter..

Beauty viser hvordan en tekst er beste måten å formidle kjærlighet på.

Det første verset er en godt innpakket versjon av et drama som utspringer seg i et såret hjerte.

Refrenget har en lett og spiselig måte å si at man følte seg forlatt og aleine på.

Det andre verset snakker om den andre dama og er også en hyllest til mannen som følger sitt eget hjerte.

Broens tekst, den rolige delen snakker om å fortsette livets reise og låten bærer det videre med seg.

Synes jeg greier meg ganske bra som vokalist, utrykket, stemmen min som stemmer med teksten.

Følte meg alltid støttet av Prepple, som hadde en del mer mengdetrening vedrørende sang, allerede den og gangen og de andre gutta.

Takker for låten og for tiden, ville aldri, aldri vært noe av det foruten. Det gav mening.

Beauty endte som B-side på singelen When I call You, som det ble laget en video til av firmaet, Point of View (med bl.a. Nils Gaup som laget filmen Veiviseren). Tror Nille hadde en fetter blant gjengen. Festlig å se Berit Rusten og Elin Hassel Iversen som entusiastiske flammeslukere og ivrige fans av Betty, som de ennå er :-).

Min eldste sønn har basset til den live på Facebook, det lød sådan.

Betty Stjernen finnes på de fleste digitale kanaler, f.eks:
Reklame

2 kommentarer om “Julekalender 2020, Luke 5: Beauty

  1. Grete Ekeberg Henriksen

    Betty Boom B. B., kjempebra!!
    Blir så imponert over alt det flotte du har vært med på i din musikk-karriere. En fornøyelse å lese historiene rundt innspillingene og låtene du har laget. 🤗
    Grete 😘

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s