Julekalender 2020, Luke 11: Vår Beste Dag

Jon Kirkebø Rosslund som har laget melodien til Vår Beste Dag velsignet min utgave av låten. Det gjorde også advokaten til familien til Erik Bye, etter at de hadde hørt studioversjonen. Det gav et lite kick og en stor glede. Det jeg i utgangspunktet tenkte var å skru opp tempoet på den, 120 og i samarbeid med Jarl Ivar Andresen ble det en latino-versjon av den. Vår Beste Dag kan også være en livsbejaende sak.

Det vakreste på min versjon er trompeten, spilt av Morten Schrøder, som definitivt defineres som en bandkamerat fra tiden i Betty Big Boom Band. Han ville ikke ha betaling for jobben, men jeg delte noen prosenter er på Tonoregistreringen, så hvis de hadde spilt den i radioen ville det drysset litt på klokkeren, men foreløpig har det vært dårlig med dens slags regndryss.

Det morsomste partiet på låten er Jarl Ivar sine sekunder med ABBA look-alike, som du kan høre like etter 3. verset. Synes at vi fikk til en kul dynamikk og den som ikke får lyst til å danse, har det bare ikke i kroppen.

Har bare framført denne versjonen en gang og en i blåserekken var ikke helt happy med den versjonen, så jeg kan bare dele en smakebit av den her:

Betty på Byscenen 2012

I studioversjonen ble det slik at vi inviterte Morten Skaget til å spille bass, en torsdagsmorgen 09:00. Jarl Ivar kunne gjort det like godt, men så er vi der at vi skal bruke de som kan sine instrument og så hadde jeg blitt litt kjent med han, ettersom han var sjefen i Intro Musikk som styrte Levd Liv konsertene. Selvsagt ble han betalt for jobben, for han er utenfor bandkamerat følelsen og da er man fri, etterpå.

Vår Beste Dag har jeg fremført 100 ganger i Erik Bye stilen, i små lokaler med få musikere og i Levd Liv-konsertene rundt omkring i kirker i Trøndelag.

Her fra Ilen Kirke, en litt sidrumpa versjon og alt for dypt toneleie, selv for meg, men trekkspillet og soloen er bra. Sjøl hadde jeg det helt forferdelig under fremførelsen. Prøvde å danse av meg den tunge følelsen på solodelen og la kraften få trenge igjennom. Ikke noe magi der, men lyssettingen var bra da.

Betty med Levd Liv, Ilen kirke, 2015

Grunnlaget for tristheten var at Levd Liv allerede da ikke var til å kjenne igjen. Denne sosialdemokratiske ideen og det åpne regnskapet forsvant med Arild Samstad sin avskjed i prosjektet og igjen satt vi med en forvirring. Arild var fredskorpset for oss. Hans profesjonalitet og ro, virket betryggende på viltre sjeler. Vet ikke hvem av Elias, Børge og meg som er mest skadet, men sårbarheten vår løp løpsk uten Arild i prosjektet. Det tok også definitivt slutt på vår påvirkningsmulighet til å styre hvor mange låter hver og en skulle fremføre, sammensettingen, oppbyggingen. Du kan trygt si at en i gjengen stakk av med de fleste låtene og honoraret ble plutselig fordelt etter antall låter vi fremførte, selv om alle brukte like mye tid i kirken. Denne konserten kunne like godt blitt kalt: Børge med venner, men vi var ennå under Levd Liv-navnet og jeg mistet helt følelsen for greien. Hadde en følelse av å vokse fra å selge en dysfunksjonell fortid også. Vi skulle være en samlet gjeng, men det gled over i en slags kamp om applausen. Husker jeg fikk trampeklapp hvor en av gutta steg frem og sa: «Jada, det greier seg». Har det på video. Det er egentlig ikke til å tro at eget og andres ego kan ta den veien.

De koseligste framførelsene av Vår Beste Dag, Erik Bye-versjonen var med min sønn, John Arvid Johnsen, her fra Antikvariatet en gang:

Betty med The Glade Amatører på Antikvariatet i 2014

Har veldig respekt for låten slik den ble laget og Erik Bye skrev teksten til en døveskole en gang. Hver linje har nydelige bilder med teamet om å lytte. Hørte den sunget på Bakketun Folkehøgskole i høst, gåsehudversjon fremført av en sangerinne som kunne sitt fag og hadde innlevelsen og overbevisning om at dette var min beste dag. Akkompagnert av rektoren, Erling Helland på piano som laget dynamikk inn i versene. Spennende. Den kjedeligste versjonen, ever, er Marit Larsen sin versjon, helt flat. Men jeg skal vel bare tie stille siden det er denne som blir brukt overalt.

Fremførte Vår Beste Dag sist i oktober, 2020, sånn gikk det:

Betty & Frode, 2010-10-24

Coveret er designet av Tor-Erik Ledang som døde 14. november i år og ble bisatt 4. desember. Han designet også coverne til Svart Natt, Brenn Hexen og Trommegutten og han designet Betty-logoen og «kyssemerket».

Betty Stjernen finnes på de fleste digitale kanaler, f.eks:
Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s